Rendang ayam cili api adalah salah satu hidangan tradisional Malaysia yang amat popular di kalangan pencinta masakan pedas. Dengan perpaduan rempah yang kaya dan perisa pedas yang memikat, rendang ayam cili api pasti menjadi hidangan kegemaran di meja makan anda. Berikut adalah resepi mudah untuk menyediakan rendang ayam cili api yang lazat:
Bahan-Bahan:
- 500g daging ayam, dipotong kecil-kecil
- 2 batang serai, dihancurkan
- 5 helai daun limau purut
- 4 ulas bawang merah, dikisar
- 3 ulas bawang putih, dikisar
- 1 inci halia, dikisar
- 2 sudu besar serbuk rempah rendang
- 1 sudu besar serbuk cili
- 1 sudu teh serbuk ketumbar
- 1 sudu teh serbuk jintan manis
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 1 sudu teh garam
- 1/2 sudu teh gula
- 1 cawan santan pekat
- Minyak masak secukupnya
Cara Memasak:
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang merah, bawang putih, halia, serai, dan daun limau purut sehingga harum.
- Masukkan daging ayam ke dalam kuali dan kacau sehingga daging berubah warna.
- Tambahkan serbuk rempah rendang, serbuk cili, serbuk ketumbar, serbuk jintan manis, serbuk kunyit, garam, dan gula ke dalam kuali. Kacau sehingga rempah rata dengan daging.
- Tuangkan santan pekat ke dalam kuali dan kacau sehingga semua bahan tercampur rata.
- Biarkan rendang mendidih dan kemudian kecilkan api. Biarkan rendang masak dengan perlahan-lahan sehingga daging menjadi empuk dan kuah pekat.
- Sentiasa kacau rendang untuk mengelakkan daripada melekat pada kuali dan memastikan masakan bersama hingga kekal pekat.
- Setelah rendang masak dan kuah pekat, perasakan rasanya dan jika perlu, tambah garam dan gula mengikut citarasa masing-masing.
- Angkat dan hidangkan rendang ayam cili api panas dengan nasi putih hangat atau nasi lemak.
Kesimpulannya, resepi rendang ayam cili api adalah hidangan yang sesuai untuk pencinta masakan pedas. Dengan perasaan rempah yang kaya dan perasa pedas yang memikat, rendang ayam cili api pasti akan menyajikan pengalaman makan yang memuaskan untuk keluarga anda. Cuba resepi ini hari ini dan nikmati kelezatan masakan tradisional Malaysia di rumah anda!
Sumber : Cookpad